Primer izboljšave trajnostnega ravnanja z naravnimi viri: vgradnja volumetričnih vodomerov s sistemom daljinskega odčitavanja v podjetju Kraški vodovod Sežana d.o.o. - Kavre, Vesna; Rozman, Tomislav (Mednarodno inovativno poslovanje = Journal of Innovative Business and Management, 2019)
V članku predstavljamo ključne ugotovitve vgradnje volumetričnih vodomerov s sistemom daljinskega odčitavanja v podjetje Kraški vodovod Sežana d.o.o. V prvem delu predstavljamo kratko teorijo s področja vodomerov in daljinskega odčitavanja, ter problematiko, ki se pojavlja v podjetju, v drugem delu pa predstavimo pripravo in analizo raziskave. Vgradnja volumetričnih vodomerov s sistemom daljinskega odčitavanja je podjetju Kraški vodovod Sežana d.o.o. prinesla pozitivne spremembe in zadovoljstvo vodilnih, zaposlenih in uporabnikov. Volumetrični vodomeri so se izkazali kot bistveno bolj natančni. Z njihovo vgradnjo in z vpeljavo sistema daljinskega odčitavanja se odčitavanje vodomerov izvede bistveno hitreje, hitreje se tudi zaznava puščanja in posledično zmanjša vodne izgube. S tem podjetje prispeva k skrbni in učinkovitejši rabi pitnih vodnih virov. Kljub vsem prednostim, pa se podjetja srečujejo s problemom financiranja takšnih investicij. Ne glede na to, pa se razvijajo trendi in daljinsko odčitavanje postaja vse bolj razširjeno tudi v panogi vodooskrbe. Rezultati so uporabni za podjetje Kraški vodovod Sežana d.o.o., ker pripomorejo k boljšemu razumevanju prednosti in slabosti, ki jih je vgradnja volumetričnih vodomerov s sistemom daljinskega odčitavanja prinesla podjetju. Prav tako so uporabni za nadaljnje izboljšanje sistema in delovnih procesov v podjetju. Z raziskavo si lahko pomagajo tudi ostala podjetja v panogi, ki se šele pripravljajo oziroma odločajo za vpeljavo daljinskega odčitavanja, saj je le-ta poleg prednosti in slabosti sistema pokazala tudi težave, ki so jih obravnava podjetja pri vpeljavi daljinskega odčitavanja zaznala ter čemu je potrebno posvečati pozornost.