Učinkovita raba virov financiranja komunalne infrastrukture za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti - Radek, Zdenka (Mednarodno inovativno poslovanje = Journal of Innovative Business and Management, 2019)
Raziskav v tem prispevku smo se lotili z zornega kota problemov in odprtih vprašanj na področju virov financiranja v komunalno infrastrukturo. Pri vlaganju v komunalno infrastrukturo so posamezne lokalne skupnosti v Sloveniji že več let v slepi ulici. Tako so politični interesi tisti, ki prevladajo, ko je potrebno sprejeti odločitve o cenah storitev gospodarskih javnih služb, ki predstavljajo pomemben vir financiranja v komunalno infrastrukturo. Uporabniki teh storitev bi morali v vseh letih plačevati dejanske oziroma upravičene stroške izvajanja. Če jih ne, bodo prihodnje generacije tiste, ki bodo nosile bremena teh stroškov. V začetnem delu je prispevek namenjen raziskovanju teoretičnih osnov pri iskanju virov financiranja v komunalno infrastrukturo, drugi del pa predstavlja aplikacijo na konkretnem primeru komunalnega podjetja, ki svojo dejavnost gospodarske javne službe odvajanja opravlja v različnih lokalnih skupnostih, pri čemer se pojavlja problem, ali bo (ne)sprejetje politične odločitve o ceni omrežnine v posameznih lokalnih skupnostih prispevalo k (ne)pridobivanju pomembnega vira financiranja v komunalno infrastrukturo in kakšne bodo posledice te odločitve. Ena izmed možnih rešitev je porazdelitev odgovornosti in pristojnosti med lokalno skupnostjo in komunalnim podjetjem. To pomeni, da bi morale biti lokalne skupnosti odgovorne za naložbe v komunalno infrastrukturo in odgovorne tudi za odločitve o cenah storitev javnih služb, kamor sodi tudi omrežnina. Ustrezen model pridobivanja in učinkovite rabe virov financiranja komunalne infrastrukture bo prispeval k trajnostnemu razvoju lokalnih skupnosti, ter bo uporaben v praksi pomenil pomembne prihranke pri vlaganju v komunalno infrastrukturo.