Raziskava z osebno udeležbo o raznolikosti in inkluzivnosti: metodološki oziri - E. Horváth, Zsuzsánna; Szakács, Attila; Szakács, Zsolt (Mednarodno inovativno poslovanje = Journal of Innovative Business and Management, 2019)
Upravljanje raznolikosti delovne sile postaja vse pomembnejši sestavni del upravljanja večnacionalnih korporacij, saj ima izjemne prednosti za inkluzivno okolje na delovnem mestu, ki vodi k izboljšanim rezultatom dela. Prispevek ponuja konceptualno ozadje pomena in posledic upravljanja raznolikosti in inkluzivnosti, ki mu sledi predlagani model raziskovanja z osebno udeležbo. V članku avtorji razpravljajo o pristopu, usmerjenem v zaznavanje zaposlenih, ki naj bi najbolje zajel učinkovitost upravljanja in vključevanja raznolikosti. Priporočila dopolnjujejo konceptualni okvir in kritično analizo.