Medosebne in intrapersonalne spretnosti mednarodnih gostinskih strokovnjakov - Somlai, Réka (Mednarodno inovativno poslovanje = Journal of Innovative Business and Management, 2019)
Študija se osredotoča na ekstrovertiranost kot osebnostno lastnost ter medosebne in intrapersonalne spretnosti med turistisčnimi agenti - recepcionerji v gostinstvu na Madžarskem in v Španiji. Prvi cilj študije je preveriti stopnjo ekstrovertiranosti udeležencev. Drugi cilj je raziskati, kakšne so mehke spretnosti, ki so za recepcionerje pomembne, da so lahko uspešni kot zaposleni. Mednarodna primerjava je pomembna pri obeh žariščih. Ugotovitve temeljijo na rezultatih spletne ankete. Udeleženci so madžarski in španski zastopniki iz različnih vrst namestitve. Rezultati kažejo, da se madžarski in španski udeleženci na precej visoki ravni štejejo za ekstrovertirane. Tako pri madžarskih kot španskih udeležencih so za uspeh zelo pomembni komuniciranje, reševanje problemov, reševanje konfliktov, obvladovanje stresa in empatija. Pri vsakdanjem delu uporabljajo podobne veščine, kot so komuniciranje in naravnanost na stranke. Madžari pogosteje uporabljajo praktične spretnosti, kot je reševanje problemov, Španci pa raje uporabljajo veščine, ki so povezane z ustvarjanjem dobrega vzdušja, kot sta prijaznost in pozitiven odnos. Obe skupini bi se na turističnih tečajih učili komuniciranja, reševanja problemov, empatije in usmerjenosti k strankam. Madžari bi dodali obvladovanje stresa, neodvisnost in reševanje konfliktov; Španci omenjajo tudi prožnost in potrpežljivost. Rezultati te študije se lahko uporabijo kot podlaga za usposabljanje agentov v recepcijah v gostinstvu in so lahko koristne informacije za oblikovanje in organiziranje univerzitetnih predmetov.