Preverjanje ustreznosti spletne učne platforme z lastno metodo testiranja uporabljivosti - Števančec, Darko; Fink Grubačević , Iris (Mednarodno inovativno poslovanje = Journal of Innovative Business and Management, 2019)
Danes so številni izdelki zasnovani tako, da jih je predvidoma enostavno uporabljati, zato je poleg uporabnosti izjemnega pomena tudi uporabljivost izdelka. Uporabljivost pomeni preprosto uporabo ali preprosto učenje uporabe orodja ali naprave. V programskem inženiringu je uporabljivost stopnja, do katere lahko določeni uporabniki učinkovito uporabljajo programsko opremo za doseganje ciljev v kontekstu uporabe. Ugotavljanje uporabljivosti vključuje metode merjenja, kot so analiza potreb potrošnika in preučevanje percepcije učinkovitost uporabe ter privlačnosti izdelka. V interakciji človeka z računalniki preučevanje uporabljivosti pomeni analizo privlačnosti in jasnosti aplikacije, s katero je oblikovana interakcija z računalniškim programom ali spletno stranjo. Uporabljivost upošteva tako zadovoljstvo uporabnikov kot tudi uporabnost in kakovost proučevane komponente ter si hkrati prizadeva izboljšati uporabniško izkušnjo z iterativnim oblikovanjem izdelka. Osnovni problem raziskovalnega projekta je bil pilotsko preverjanje ustreznosti lastne metode testiranja uporabljivosti spletne učne platforme Sakai v integraciji s programom za konferenčne klice BigBlueButton. V članku so predstavljeni najpomembnejši rezultati preverjanja lastne metode testiranja uporabljivosti učne platforme na skupinah študentov in predavateljev, ki sodelujejo v procesu e-študija ter projektnimi (PKP) testatorji. Preverjanje smo izvedli na podlagi evalvacije introspektivnega vpogleda testirancev v lastno izražanje emocionalnih reakcij s pomočjo vprašalnika in analize mimike, gestike in proksemike iz video posnetkov preizkušancev s strani testatorjev. Ugotavljanje statistične pomembnosti razlik med skupinami smo izvedli s Kullbackovim 2Ȋ preizkusom hipoteze neodvisnosti.