Prisotnost in vpliv različnih značilnosti upravnega odbora na uspešnost zasebnih podjetij na Kosovu - Merita, Gjyshinca Peja (Mednarodno inovativno poslovanje = Journal of Innovative Business and Management, 2025)
V zadnjih letih je korporativno upravljanje pritegnilo veliko pozornosti in postalo pomembna tema razprav. V zadnjem desetletju so vedenje in ravnanja upravnih odborov dobila izjemne razsežnosti. Poleg tega je nepredviden in brezprecedenčen izbruh pandemije COVID-19 poudaril pomen in vlogo poslovnih voditeljev, zlasti upravnih odborov. Namen te raziskave je preučiti prisotnost in vpliv različnih značilnosti upravnega odbora na uspešnost zasebnih podjetij na Kosovu. Raziskava proučuje razmerje med prisotnostjo upravnega odbora, njegovo velikostjo, neodvisnostjo, spolno raznolikostjo in uspešnostjo teh zasebnih podjetij na Kosovu. Raziskava temelji na kvantitativnem pristopu, pri čemer zajema velika in srednje velika podjetja. Izbran je bil vzorec 61 podjetij, da bi raziskali korelacijo med značilnostmi upravnega odbora in kazalniki uspešnosti podjetja, kot so donosnost kapitala (ROE), prodaja in dobiček. Ugotovitve kažejo, da ima 70 % podjetij, vključenih v raziskavo, upravni odbor. Rezultati kažejo, da ima prisotnost upravnega odbora, kot pokazatelja sprejemanja praks korporativnega upravljanja, pozitiven in pomemben vpliv na uspešnost podjetja. Vendar pa ti odbori pogosto niso neodvisni, saj so v veliki meri sestavljeni iz družinskih članov. Poleg tega je spolna raznolikost omejena, ženske pa zasedajo le 17 % vseh mest v upravnih odborih. Pričakuje se, da bo ta raziskava služila kot dragocen vodnik in praktično referenčno gradivo za oblikovalce politik, lastnike podjetij, upravne odbore in vodstvene time pri celoviti oceni in spodbujanju izboljšav razumevanja korporativnega upravljanja na Kosovu.