Kazalniki stroškov dela na enoto in stroškov kapitala na enoto v Sloveniji in drugih državah evrskega območja - Lenarčič, Črt (Mednarodno inovativno poslovanje = Journal of Innovative Business and Management, 2019)
Cene in stroški so pogosto najpomembnejše točke v tipični analizi konkurenčnosti. Če študijske cene pokrivajo inflacijske in tečajne perspektive, stroški študija običajno zajemajo razmerje med stroški dela in produktivnostjo dela. Strogo osredotočanje na delovno stran v analizi stroškov ne ponuja popolnega pregleda stroškov v proizvodnem procesu. V tem prispevku skušamo dopolniti orodje za ocenjevanje konkurenčnosti v Sloveniji in ostalih državah evroobmočja z izgradnjo indeksa stroškov kapitala na enoto (UKC).
Keywords: stroški kapitala na enoto; stroški dela na enoto; konkurenčnost; nominalne plače