Kako pametni turizem povezuje tehnologijo veriženja blokov in pametne pogodbe - Zupan Korže, Saša (Mednarodno inovativno poslovanje = Journal of Innovative Business and Management, 2019)
Namen članka je raziskati uporabo tehnologije veriženja blokov in pametnih pogodb v pametnem turizmu. Tako tehnologija veriženja blokov kot pametne pogodbe so v okviru turizma premalo raziskani. Podatki so bili zbrani in analizirani iz ustreznih sekundarnih virov v obsežnih namiznih raziskavah v obdobju od januarja do avgusta 2018. Rezultati kažejo na nekatere uveljavljene primere tehnologije veriženja blokov in pametnih pogodb v turizmu, malo pa jih je še v poskusni fazi. Ugotovitve so zanimive za oblikovalce turistične politike, strokovnjake, akademike in turistične dobavitelje, ki jih zanima realna dodana vrednost tehnologije veriženja blokov in pametnih pogodb v turizmu.
Keywords: pametni turizem; digitalna tehnologija; tehnologija veriženja blokov; pametne pogodbe