Vpliv dimenzij osebnosti na učno vedenje in učna stališča online študentov - Divjak, Marko; Prevolnik Rupel, Valentina; Bartolj, Tjaša (Mednarodno inovativno poslovanje = Journal of Innovative Business and Management, 2019)
Cilj raziskave je bil ovrednotiti vpliv velikih pet dimenzije osebnosti na učna stališča in učno vedenje online študentov. Na podlagi teoretičnih izhodišč, smo oblikovali in empirično preverili model, ki predpostavlja direktni vpliv dimenzij osebnosti na učna stališča in učno vedenje ter dvosmerno povezanost učnih stališč in učnega vedenja. Parcialne analize predlaganih povezav v modelu so pokazale, da imajo dimenzije osebnosti močnejši direktni vpliv na učno vedenje kot na učna stališča, pri čemer je vestnost najmočnejši napovednik učnega vedenja. V primeru kontrole dimenzij osebnosti podatki kažejo na značilno zmerno povezanost učnih stališč in učnega vedenja. Dimenzije osebnosti bi torej na učna stališča lahko vplivale tudi posredno preko učnega vedenja. Rezultati strukturnega modeliranja (SEM) so pokazali nezadostno empirično podporo, kar postavlja veljavnost predpostavljenega modela pod vprašaj.
Keywords: velikih pet dimenzij osebnosti; učna stališča; učno vedenje; online učenje; online študenti