Vloga ekonomskega upravljanja EU v gospodarskem okviru EU - Letunić, Paula (Mednarodno inovativno poslovanje = Journal of Innovative Business and Management, 2022)
Namen tega članka je predstaviti pregled obstoječe literature, ki preučuje učinkovitost ekonomskega upravljanja EU pri doseganju gospodarskih ciljev EU. Ta tema je še posebej pomembna v okviru trenutnega pregleda ekonomskega upravljanja EU, ki se je začel oktobra 2021, da bi predstavili priporočila za nadaljnje izboljšanje okvira upravljanja EU. Pregled obstoječe literature o učinkovitosti okvira upravljanja EU pri doseganju gospodarskih ciljev za obdobje 2011 – 2019 se osredotoča na dva enako pomembna tokova: 1. študije, ki preučujejo razmerje med učinkovitostjo upravljanja pri doseganju gospodarskih ciljev in 2. študije, ki se osredotočajo na vpliv izvajanja priporočil na gospodarsko uspešnost držav članic. Iz predstavljenega pregleda ustrezne literature je razvidno, da so bila v analizo učinkovitosti modela upravljanja EU vložena znatna prizadevanja. Vendar bo k popolni oceni učinka modela upravljanja EU pripomogla nadaljnja analiza učinka evropskega semestra na gospodarsko uspešnost držav članic in EU kot celote. Preučitev te povezave je ključna za celovito oceno vloge in pomena evropskega semestra tako v okviru upravljanja in v gospodarskem okviru kot v EU.
Keywords: EU; ekonomsko upravljanje; učinkovitost; evropski semester