Pomen ekonomske pismenosti in analiza stopnje ekonomskega znanja - Konc, Andraž (Mednarodno inovativno poslovanje = Journal of Innovative Business and Management, 2025)
Namen – Prispevek preučuje stopnjo ekonomske pismenosti med študenti zasebnega slovenskega visokošolskega zavoda in poudarja njen pomen za razumevanje mikro- in makroekonomskih konceptov, sprejemanje informiranih finančnih odločitev ter aktivno državljansko udejstvovanje.Metodologija – Raziskava temelji na kvantitativnem metodološkem pristopu z uporabo vprašalnika, ki zajema demografske podatke in specifična ekonomska vprašanja.Ugotovitve – Rezultati so pokazali nizko povprečno stopnjo ekonomske pismenosti (47 % pravilnih odgovorov). Statistično značilne razlike glede spola, politične usmerjenosti ali generacijske skupine niso bile ugotovljene. Najbolje so se študenti odrezali pri vprašanjih, povezanih z osnovnimi finančnimi koncepti, medtem ko so najslabše rezultate dosegli pri vprašanjih o fiskalni politiki in vladnih ukrepih.Praktične implikacije – Na podlagi ugotovitev v tem prispevku je priporočljivo, da se v izobraževalne programe, vključi več vsebin, ki so povezane z aktualnimi ekonomskimi temami, in da se učni načrti prilagodijo potrebam sodobnega gospodarstva.Izvirnost/Vrednost – Gre za prvo takšno raziskavo ekonomske pismenosti, izvedeno na vzorcu slovenskih študentov. Zapolnjuje pomembno raziskovalno vrzel in ponuja empirične dokaze, ki lahko pripomorejo k izobraževalnim spremembam ter razvoju ciljno usmerjenih ukrepov za izboljšanje ekonomske pismenosti med mladimi.
Keywords: ekonomija; pismenost; ekonomsko znanje; izobraževalni programi