Odgovornost v pokriznih organizacijah: strateški premiki v interni komunikaciji za trajnostno in odporno organizacijsko kulturo - Cvikl Postružnik, Natalie; Lesar, Nina; Buček, Tjaša-Ana (Mednarodno inovativno poslovanje = Journal of Innovative Business and Management, 2025)
Namen članka: Ta članek raziskuje spreminjajočo se vlogo coachinga kot orodja notranje komunikacije pri spodbujanju odgovornosti kot dela ciljev odnosov z javnostmi, zlasti v obdobju po krizi.Izvirnost/vrednost: S ponovnim pregledom in nadgradnjo študije, ki je bila prvotno izvedena leta 2019, študija posebej preučuje, kako je coaching trenutno vključen v prakse notranje komunikacije v slovenskih organizacijah, njegov vpliv na povečanje osebne in organizacijske odgovornosti, njegovo vlogo v skladu s strategijami trajnosti in njegovo zaznano učinkovitost po krizah, kot sta COVID-19 in socialni nemiri. Poleg tega te ugotovitve umešča v okvir ESRS, zlasti v socialno (S) dimenzijo direktive CSRD.Raziskovalna metodologija: S kvantitativnim in kvalitativnim pristopom študija želi identificirati spremembe v odnosih vodstvenih delavcev, komunikacijskih strukturah, njihovi odgovornosti in njihovem prispevku k spodbujanju trajnosti v negotovih časih.Ugotovitve:  Ugotovitve poudarjajo vse večji pomen strukturirane interne komunikacije – in coachinga kot enega od njenih orodij – kot sredstva za gojenje osebne in organizacijske odgovornosti, povečanje vrednosti zaposlenih in spodbujanje prožnih, trajnostnih organizacijskih kultur.Praktične posledice: Študija prispeva k teoretičnemu razumevanju in ponuja praktične smernice za vključevanje coachinga v komunikacijske strategije za podporo dolgoročne organizacijske odpornosti.
Keywords: interno komuniciranje, coaching, trajnostnost, odnosi z javnostmi, organizacijska odpornost